piątek, 2 września 2011

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretka


Biszkopt

3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. 
Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru oraz sok z cytryny. 
Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść. 
Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 oC.
Krem budyniowy

2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka

Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać energicznie do momentu zgęstnienia budyniu. 
Chwilę pogotować. Wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. 
Truskawki odszypułkować, ułożyć na biszkopcie polanym budyniem, następnie polać musem ze zmixowanych truskawek. Zalać wystudzoną galaretką. 

Ciasto chłodzić w lodówce przez conajmniej 3 godziny.