Biszkopt
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli.
Do sztywnych dodawać kolejno po jednym żółtku i części cukru oraz sok z cytryny.
Ubić na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę (oba rodzaje) i delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach lub łyżką)- masa nie może opaść.
Wlać do wysmarowanej masłem foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 160 oC.
Krem budyniowy
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać energicznie do momentu zgęstnienia budyniu.
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Wlać do gotującego się mleka i mieszać energicznie do momentu zgęstnienia budyniu.
Chwilę pogotować. Wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Truskawki odszypułkować, ułożyć na biszkopcie polanym budyniem, następnie polać musem ze zmixowanych truskawek. Zalać wystudzoną galaretką.