wtorek, 3 maja 2011

Biszkoptowe cupacakes delikatne i leciutkie




Ciasto

4 jajka
75 g mąki
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
20g budyniu czekoladowego/waniliowego lub kakao (bardziej dla koloru...)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i cukier waniliowy. 
Do masy białkowej delikatnie wmieszać łyżką po jednym żółtku. Wszystkie sypkie składniki (mąka, budyń lub kakao, proszek do pieczenia) wymieszać razem i przesiać do jajek. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. 
Papilotki napełniać do 3/4. Piec około 17 min w temp. 175 °C do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i energicznie upuścić z wysokości około 60 cm na coś miękkiego (aby biszkopt nie opadł) 
Po wystudzeniu udekorować bitą śmietaną, owocami, posypkami lub oprószyć kakao.