Masa serowa
2 litry mleka (mleko może być pasteryzowane)
laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany lub kefiru lub maślanki
6 jajek
250 g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną.
Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser.
Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.
Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem.
Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy.
Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.