wtorek, 26 kwietnia 2011

Kruche babeczki z kajmakiem


Kruche ciasto

2 szklanki mąki pszennej
200 g chłodnego masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.

Krem karmelowy

1 puszka masy kajmakowej
90 g miękkiego masła

Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas miksując. Schłodzić przez pół godziny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek udekorować truskawkami.