środa, 2 marca 2011

Ciasto drozdzowe ze sliwkami i kruszonka.


Ciasto
1 szklanka mleka 
1 szklanka cukru 
1 kostka masła lub margaryny 
4 jajka 

50 g świeżych drożdży 
4 szklanki mąki tortowej
Kruszonka
100 g mąki 
50 g masła 
60 g cukru 

Owoce
połówki śliwek
cukier puder 

Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą
Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić.
Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. 
Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrabiać ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki.


Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.

Ciasto włożyć do dużej formy,ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszonką.



Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem....