Ciasto
1 szklanka cukru białego lub brązowego
2 jajka
¼ kostki masła lub margaryny
400g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przyprawa do pierników
Dekoracje; kolorowe posypki, piegi, kuleczki, lukierki
Miód, cukier i przyprawę do piernika wlewamy do garnka i razem podgrzewamy chwilę, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Do podgrzanej zawartości garnka dodajemy masło, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Następnie do elastycznej masy dodajemy mąkę, sodę oraz jajka.
Wyrabiamy ciasto owijamy folia i wsadzamy do lodówki na dzień/dwa lub jeśli komuś się bardzo śpieszy na kilka godzin :)
Wyciągamy z lodówki, wyrabiamy, wałkujemy na posypanej mąką desce do około pół centymetra grubości i przystępujemy do wycinania kształtów.
Układamy je na blasze, którą dobrze zabezpieczyć papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 10 minut w 200’C.
Dekorujemy lukrami po pieczeniu wystudzone pierniczki lub przed pieczeniem posypkami, piegami itp...