Ciasto
23 g świeżych drożdży
6 żółtek
80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
kilka kropli ekstraktu z wanilii
380 g mąki pszennej tortowej
190 ml ciepłego mleka
110 g masła, roztopionego i ostudzonego
Gotowa masa makowa z puszki
Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki.
Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.
Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach.
Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut.
Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami...
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.
Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty.
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.
Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach.
Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut.
Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami...
Lub masa makowa:
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.