czwartek, 9 grudnia 2010

Beza z kremem mascarpone...


Beza

5 białek
Szczypta soli
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Kropla aromatu migdałowego

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i powoli, stopniowo wsypujemy cukier, następnie mąkę, kropelkę aromatu.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi.
Szpatułką lub szprycą cukierniczą przelewamy masę bezową na papier.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy bezę, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 140 st C i pieczemy kolejne 40 minut. Beza ma być chrupka i delikatnie popękać.

Krem

Serek mascarpone
Śmietanka 30%
Łyżka cukru
Garść zmielonych migdałów

Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy serek i migdały i dalej troszkę ubijamy.
Pierwszy krążek bezowy kładziemy na talerzu odwrotnie niż sie piekł (czyli do góry nogami) i ręką delikatnie go przypłaszczamy. Kładziemy masę, przykrywamy ją drugim krążkiem, tym razem tak, jak się piekł. Delikatnie dociskamy. Dekorujemy....