wtorek, 19 kwietnia 2011

Chleb razowy na zakwasie #7


Ciasto

400 g zakwasu żytniego (jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży)
150 ml wody (lub troszkę mniej/więcej)
100 g maki żytniej (jasnej lub razowej)
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru demerara

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne).
Pozostawić w cieple do wyrośniecia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką. 
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). 
Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. 
Spryskać kilkakrotnie wodą ścianki piekarnika i ciasto, jak piekarnik będzie nagrzany. 
Studzić na kratce.