środa, 2 marca 2011
Ciasto drozdzowe ze sliwkami i kruszonka.
Ciasto
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki tortowej
Kruszonka
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
Owoce
połówki śliwek
cukier puder
Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić.
Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrabiać ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
Ciasto włożyć do dużej formy,ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem....