Ciasto
250g mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Mleko/ wodę podgrzać z cukrem i masłem do roztopienia.
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać drożdże, jajo, oliwę, przestudzone mleko/wodę z masłem i cukrem i wyrabiać do uzyskania błyszczącego, odchodzącego od reki ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je, rozwałkować na kształt koła i posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Wycinać trójkąty i rolować na kształt rogala. Gotowe rogaliki odstawić do napuszenia.
7g drożdży instant
1/2 szklanki mleka/ wody
60g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 jajo
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
1/2 szklanki mleka/ wody
60g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 jajo
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
3 łyżki roztopionego masła
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Mleko/ wodę podgrzać z cukrem i masłem do roztopienia.
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać drożdże, jajo, oliwę, przestudzone mleko/wodę z masłem i cukrem i wyrabiać do uzyskania błyszczącego, odchodzącego od reki ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je, rozwałkować na kształt koła i posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Wycinać trójkąty i rolować na kształt rogala. Gotowe rogaliki odstawić do napuszenia.
Piec około 20 min w 180 stopniach, po upieczeniu polukrować.