poniedziałek, 24 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe z cynamonem


Ciasto

250g mąki pszennej
7g drożdży instant
1/2 szklanki mleka/ wody
60g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 jajo
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

3 łyżki roztopionego masła
3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Mleko/ wodę podgrzać z cukrem i masłem do roztopienia.
Mąkę i sól wsypać do miski, dodać drożdże, jajo, oliwę, przestudzone mleko/wodę z masłem i cukrem i wyrabiać do uzyskania błyszczącego, odchodzącego od reki ciasta.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je, rozwałkować na kształt koła i posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Wycinać trójkąty i rolować na kształt rogala. Gotowe rogaliki odstawić do napuszenia. 

Piec około 20 min w 180 stopniach, po upieczeniu polukrować. 

http://www.matkawariatka.net/2012/05/cynamonowe-zawijance-2/