Ciasto
7 g drożdży instant
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki sezamu/maku
1/3 szklanki miodu
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki sezamu/maku
1/3 szklanki miodu
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków.
Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans.
Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm.
Złożyć go w pół i skręcić delikatnie dookoła własnej osi do otrzymania świderka.
Złączyć jego końce i ułożyć na umączonym blacie.
Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie lekko podprażyć na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrobić miód z pół szklanki wody.
Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w sezamie/maku.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków.
Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans.
Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm.
Złożyć go w pół i skręcić delikatnie dookoła własnej osi do otrzymania świderka.
Złączyć jego końce i ułożyć na umączonym blacie.
Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie lekko podprażyć na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrobić miód z pół szklanki wody.
Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w sezamie/maku.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.