Ciasto
1 szklanka orzechów włoskich
1,5 szklanki mąki
150 g masła, zimnego
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
3 żółtka
Masa jabłkowa
6 dużych jabłek
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Beza
3 białka
3 łyżki cukru waniliowego
Orzechy uprażyć na suchej patelni, gdy będą brązowe, zdjąć z ognia i zmielić w blenderze na drobny pył. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodać masło i posiekać je z sypkimi składnikami, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na dwie części: z 1/3 uformować kulę, owinąć folią i schować do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę (24 albo 26 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuwać widelcem i schować do lodówki na con. 2 godziny (lub zamrażarki na ok 30 minut).
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować jabłka. Owoce obirać ze skórki i pokroić na plasterki. W rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i dusić je chwilę na wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać miód, dusić całość, aż jabłka zamienią się w mus. Wystudzić.
Kiedy jabłka stygną, ubić sztywną pianę z białek i cukru waniliowego. Przestudzone jabłka rozłożyć równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie, a na musie rozsmarować pianę z białek.
Podzielić ciasto na dwie części: z 1/3 uformować kulę, owinąć folią i schować do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę (24 albo 26 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuwać widelcem i schować do lodówki na con. 2 godziny (lub zamrażarki na ok 30 minut).
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować jabłka. Owoce obirać ze skórki i pokroić na plasterki. W rondlu rozpuścić masło, dodać jabłka i dusić je chwilę na wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać miód, dusić całość, aż jabłka zamienią się w mus. Wystudzić.
Kiedy jabłka stygną, ubić sztywną pianę z białek i cukru waniliowego. Przestudzone jabłka rozłożyć równomiernie na wcześniej przygotowanym spodzie, a na musie rozsmarować pianę z białek.
Wyjąć z zamrażarki pozostałą część ciasta i zetrzeć na pianę.
Ciasto piec w 175 st. C. przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto piec w 175 st. C. przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
przepis pochodzi ze strony http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2013/03/szarlotka-zimowa-pora-orzechowa.html