Ciasto (wychodzi około 40 rogalików/ robić z połowy porcji)
350 g mąki pszennej
200 g masła (dałam margarynę)
1 opakowanie serka Danio brzoskwiniowy
5 łyżek kwaśnej śmietany (np. 12 %)
2 łyżki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
1-2 krople esencji waniliowej
Nadzienie
250 g dżemu morelowego
Wszystekie składniki wymieszać w dzieży miksera aż do uformowania miękiej masy.
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 2 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyciąć za pomocą talerza okrąg (w razie potrzeby podsypywac mąką)
Na ciasto nałożyć bardzo cienką cienką warstwę dżemy morelowego, pokroić na 8 równych części.
Zaczynając od zewnętrznej strony, rolować każdy kawałek na kształt półksiężyca.
Układać na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut lub do momentu, aż się zarumienią w 180st.
Przepis pochodzi ze strony
http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/goraca-herbata-z-sokiem-z-owocow-aronii-i-migdalowe-rogaliki/