Ciasto
5 szklanek mąki pszennej np. tortowej
1 łyżeczka cynamonu
pół lub 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 szklanka mleka, letniego
1,5 szklanki puree z dyni
60 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
14 g drożdży suchych lub 28 g drożdży świeżych
Mleko wymieszać z puree dyniowym, masłem, otartą skórką z pomarańczy.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać cukier, sól, cynamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.
Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm lub dwie keksówki. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec bez termoobiegu przez około 35 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.
Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
100 g cukru
125 g masła, roztopionego
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.