Kruche ciasto
5 jajek
3 szkl mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
Delikatna budyniowa pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinoweg
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto
jabłka
maliny
borówki
jagody
cukier waniliowy
cynamon
cukier puder do oprószenia
Żółtka,mąka, proszek,masło i 1/2 szkl cukru wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić na 3 części (jedna większa),dwie mniejsze włożyc do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ubić białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Jabłka ułożyć na cieście, na to zetrzeć na tarce jedną porcje ciasta z zamrażalnika ( można też drobno pokruszyć ).
Nałożyć budyniową piankę i posypac owocami lata, opsypać kruszonką z ostatniej porcji ciasta.
przepis mojewypieki.blox.pl