poniedziałek, 27 czerwca 2011

Sezamowe ciasteczka



2/3 szkl. uprażonego na patelni sezamu
1/2 kostki masła masła (100g)
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. demerary
1 jajko
1 opak. cukru waniliowego
1 i 1/4 szkl mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Utrzeć masło z cukrami i cukrem waniliowym, dodać jajko. 
Wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. 
Na koniec wmieszać do ciasta połowę uprażonego sezamu i schłodzić ok. 1 godz.
Po wyjęciu formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią. 
Układać na blaszkach zachowując odstępy miedzy ciasteczkami.
Piec ok. 10-15min w 190C, aż będą złote (nie brązowe, nie wolno ich przepiec).
Zdejmować z papieru do pieczenia po ostygnięciu.