poniedziałek, 14 lutego 2011

Palmierki czekoladowe


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 
3 łyżeczki masła
90 g gorzkiej czekolady
25 g cukru pudru
25 g brązowego cukru


W małym garnku na niewielkim ogniu roztopić masło z połamaną na kostki czekoladą, wymieszać na gładką masę i odstawić do ostygnięcia.
Rozmrożone ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy.  Na ciasto wyłożyć ostudzoną i lekko zgęstniałą masę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzić. Zwinąć dłuższe boki ciasta ta, żeby spotkały się pośrodku.
Kiedy ciasto stężeje pokroić je na plastry szerokości 5 mm i ułożyć w odległości 2 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec przez 8-10 minut na złocisty kolor...