niedziela, 27 lutego 2011

Czekoladowa Nelly


Ciasto


1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru brązowego
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenie
szczypta soli
1torebka cukru waniliowego
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka octu

śmietanka 36% do ubijania
śmietan-fix
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
truskawki

Wszystkie składniki (poza wodą i octem) wrzucić do miski w dowolnej kolejności. 
Następnie dodać wodę i na samym końcu ocet. 
Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wlać do totownicy spryskanej tłuszczem w sprayu i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. 
Piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu około 40 minut do momentu aż ciasto będzie suche w środku.
Gdy ciasto wystygnie, przekroić je na przynajmniej 2 części (najlepiej pokroić je na trzy części). Każdą z nich przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch polać roztopioną czekoladą, którą rozpuszcza się w misce umieszczonej na garnku z gorącą wodą. Do czekolady dodać mleko i masło. Całość wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ciasto udekorować bitą śmietaną, truskawkami lub orzechami i płatkami migdałowymi....